Στην Αθήνα επιστρέφουν τα Ίχνη, μετά το πρώτο τους υπερατλαντικό ταξίδι!
Το ντοκιμαντέρ του Advanced Media Institute για τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο θα προβληθεί στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς «Στιγμές Αλήθειας» , το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών από 31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2020, στο κτίριο «Νίκος Κούνδουρος» στα Εξάρχεια. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 17:30, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ».
1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ «ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»
31/1-3/2
Κτίριο «Νίκος Κούνδουρος», Τοσίτσα 11, Εξάρχεια
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κάτι νέο έρχεται από φέτος να προστεθεί στον φεστιβαλικό χάρτη της Αθήνας: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς «Στιγμές Αλήθειας».
Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους Έλληνες ντοκιμαντερίστες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος», στέγη της ΕΕΣ, επί της οδού Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη (DCP) αίθουσα προβολών της Εταιρείας, με ελεύθερη είσοδο.
Θα προβληθούν είκοσι ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής μικρού και μεγάλου μήκους και θα επακολουθεί συζήτηση.
Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό της γκάμας του ελληνικού ντοκιμαντέρ σήμερα αλλά και των θεματικών που απασχολούν τους σύγχρονους ντοκιμαντερίστες: το προσφυγικό και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των καιρών μας μοιάζει να κυριαρχεί θεματικά, αλλά θα δούμε ακόμα ταινίες για την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, για καλλιτέχνες με αναπηρία και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, για τα βασανιστήρια επί χούντας (μέσα από την μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση), τους αγνοούμενους της Κύπρου, τα εγκλήματα των ναζί, την ΕΑΜική Αντίσταση. Αλλά και ντοκιμαντέρ για ξεχωριστούς έρωτες επί Κατοχής, για υπέρ αιωνόβιες γιαγιάδες στην Ευρυτανία, για τρυφερούς παππούδες στην Ήπειρο, για υπερήλικα ζευγάρια στην Ικαρία, για ξεχωριστούς βοσκούς που τραγουδάνε–ακόμα και για Αμοργιανούς που προβλέπουν τον καιρό.
Όπως άλλωστε σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΣ Τώνης Λυκουρέσης «η κινηματογραφική διείσδυση στον χώρο και η καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς μαζί με τα απρόβλεπτα ηχητικά τοπία εντός και εκτός κάδρου, όλα συνθέτουν το υλικό σώμα του ντοκιμαντέρ, συχνά τραυματικό αλλά πάντα αποκαλυπτικό στα μάτια των θεατών».
Ταινίες τους θα μας δείξουν οι: Θανάσης Νεοφώτιστος, Χάρης Ραφτογιάννης, Χάρης Γιουλάτος, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Τίμων Κουλμάσης, Νίκος Πηλός, Γρηγόρης Βαρδαρινός, Άγγελος Ράλλης, Βίκη Αρβελάκη, Μάρω Αναστοπούλου, Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Νεοφύτου, Δημήτρης Σταμάτης, Θάνος Τσάντας, Άννα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μπισδίκης, Λουκάς Παλαιοκρασάς, Σταύρος Πετρόπουλος, Αντώνης Κιτσικης, Ξενοφώντας Βαρδαρός και Γιάννης Ξύδας.
Στη διάρκεια των τετραήμερων προβολών θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις με θέματα: «Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ σήμερα: Παραγωγή, διανομή και προβολή του» και «Ο ρόλος του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ».
Στη λήξη του Φεστιβάλ, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία σκηνοθεσίας για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία θα είναι χρηματικά και η γλυπτική τους σύνθεση ανήκει στην επώνυμη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Μια σύνθεση της ίδιας γλύπτριας θα δοθεί τιμητικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αφίσα και το διαφημιστικό σποτ της εκδήλωσης έγιναν από τον Νίκο Ζάππα.