Συμβατικές και Ψηφιακές Εκδόσεις

Συμβατικές και Ψηφιακές Εκδόσεις

To Advanced Media Institute παράγει ένα εύρος συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων, οι οποίες στοχεύουν στο να διαμοιραστούν την ακαδημαϊκή γνώση με την επιστημονική κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Το παραγόμενο περιεχόμενο ασχολείται με μια πληθώρα θεματικών, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, της κρίσης των Μέσων ενημέρωσης, ζητημάτων πολιτικής, διεθνών σχέσεων, της ιστορίας και ανάπτυξης των Μέσων, της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας.

Υπό τη δέσμευσή του να συνδέσει τη θεωρία με την πράξη, το Ινστιτούτο παράγει δημοσιογραφικό και επικοινωνιακό περιεχόμενο σε διάφορες μορφές, από κριτικές και ψηφιακές εκδόσεις έως τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση, η εκπαίδευση και η ανάδυση ιδεών υψηλών προδιαγραφών.

Περιοδικό δημοσιογραφία

Το περιοδικό «δημοσιογραφία» κυκλοφορεί από το καλοκαίρι του 2013 και σε συνεργασία με το καταξιωμένο ακαδημαϊκό περιοδικό Columbia Journalism Review έφτασε αισίως στο τεύχος 13.

Στα 52 χρόνια της ιστορίας του, το CJR καθιερώθηκε ως περιοδικό σκληρής, αλλά και δίκαιης κριτικής και αυτοκριτικής, προωθώντας καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες. Από την αρχική του έκδοση, το CJR έχει συμμετάσχει ενεργά σε προσπάθειες εδραίωσης μιας “ανοικτής κοινωνίας” και προώθησης της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης.

Στην ίδια γραμμή, το περιοδικό “δημοσιογραφία” υποστηρίζει “έναν νέο δημόσιο λόγο, που αξίζει να τυπωθεί”. Έναν νέο δημόσιο λόγο, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από τις άναρθρες κραυγές και τις κίτρινες προθέσεις μερίδας του Τύπου και που στόχο έχει να αναδιατάξει την απώλεια της αξιοπιστίας, η οποία σήμερα στον κόσμο της Δύσης κυμαίνεται από 70%-90%.

Η «δημοσιογραφία» εκδίδεται κάθε τρίμηνο με την υποστήριξη του Ινστιτούτου. Υπεύθυνη Έκδοσης είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΜΠΣ, «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ, Σοφία Ιορδανίδου και Υπεύθυνος Σύνταξης ο Λεωνίδας Βατικιώτης. Μέλη της συντακτικής ομάδας είναι γνωστοί και καταξιωμένοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο όπως οι Κώστας Βενιζέλος, Τιτίκα Δημητρούλια, Θύμιος Ζαχαρόπουλος, Βασίλης Μουρδουκούτας και Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, ενώ στο Τιμητικό Συμβούλιο (Honorary Board) συμμετέχουν οι κ.κ. Dan Gillmor, Victor Navasky, Ignatio Ramonet, Ανδρούλα Βασιλείου, Νίκος Ξυδάκης, Γεώργιος Μακροπουλιώτης, Εμμανουήλ Παράσχος και Χαρίδημος Τσούκας.

 

Σημεία διάθεσης του περιοδικού: http://www.dimosiografia.com/points/

 

 

Εκπαιδευτικά Συγγράμματα

ΣΕΙΡΑ: ΔΙΚΤΥΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ‐ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ

«Επιστήμες του Ανθρώπου και Επικοινωνία/ Δημοσιογραφία»

Έγραψαν: Σπύρος Α. Βρετός, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Παναγιώτης Πέρρος

Το σύγγραμμα μελέτης με τίτλο «Επιστήμες του Ανθρώπου και Επικοινωνία/Δημοσιογραφία» εισάγει τους σπουδαστές, τόσο στις βασικές αρχές, όσο και στην ιστορία μιας σειράς –κοινωνικών κυρίως– επιστημών και σκιαγραφεί τις σχέσεις και διασυνδέσεις ανάμεσα σε αυτές και στα γνωστικά αντικείμενα της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας. Καλύπτονται η Φιλοσοφία και ορισμένοι επιμέρους κλάδοι της (Μεταφυσική, Οντολογία, Ηθική), η Πολιτική Επιστήμη & η Διεθνής Πολιτική (με αναλυτική αναφορά στο ελληνικό και κυπριακό κομματικό σύστημα, αλλά και στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης), η Πολιτική Οικονομία (με αναφορές στις επιμέρους σχολές, στην ιστορία των οικονομικών κρίσεων και στην αλληλεπίδραση μικρο- και μακρο-οικονομικών) και η Κοινωνιολογία (με μια παρέκβαση στην Κοινωνική Ανθρωπολογία). Επιπλέον, αφενός γίνεται εκτενής αναφορά στις Θετικές Επιστήμες (Αστρονομία, Φυσική, Βιολογία, Κλιματική Αλλαγή) και στην επιστημονική Δημοσιογραφία, αφετέρου θίγονται κάποια θέματα σχετικά με τη Λογοτεχνία, τις Τέχνες και μερικές θεωρητικές ερμηνείες της αλληλεπίδρασής τους με την Επικοινωνία.

 

«Κοινωνία και Επικοινωνία/Δημοσιογραφία»

Έγραψαν: Σπύρος Α. Βρετός, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης

Συνέβαλαν: Χρήστος Αλεξάνδρου, Νίκος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Κορίνα Πατέλη, Βασίλης Σωτηρόπουλος

Το σύγγραμμα μελέτης με τίτλο «Κοινωνία και Επικοινωνία/Δημοσιογραφία» επιχειρεί μια σύνθετη προσέγγιση επιμέρους ζητημάτων που αφορούν τα ίδια τα γνωστικά αντικείμενα και τη σχέση τους με την Κοινωνία. Την εισαγωγική ενότητα που αφορά ορισμούς και μεθοδολογία, ακολουθεί μία αναλυτική ιστορία των Μέσων Επικοινωνίας σε δύο υποκεφάλαια (διεθνής και ελληνική). Τέσσερα κεφάλαια αναφέρονται στην αλληλεπίδραση και διεπαφή των Μέσων Ενημέρωσης με την Κοινωνία, της Επικοινωνίας με τη Δημοσιογραφία, της Δημοσιογραφίας με την Κοινή Γνώμη και της Επικοινωνίας με την Αγορά. Δύο ακόμη κεφάλαια αναλύουν τη σχέση επιμέρους κοινωνικών συνόλων με τα Μέσα Ενημέρωσης: το ένα αφορά στην ιστορία της Κύπρου μέσα από τα Ελλαδικά και Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, το άλλο σε μειονοτικά Μέσα Ενημέρωσης γενικά, στο δικαίωμα στη διαφορά και τα Μέσα Ενημέρωσης και σε θέματα μνήμης και ταυτότητας σε σχέση με μειονοτικά σύνολα στην Τουρκία. Ένα κεφάλαιο αναφέρεται σε ζητήματα δεοντολογίας και δικαίου του Τύπου και μια τελευταία ενότητα αναλύει την επίδραση των Νέων Τεχνολογιών και Μέσων στη σύγχρονη Δημοσιογραφία και Επικοινωνία.

Συλλογικοί Τόμοι

ΟΙ συλλογικοί τόμοι αποτελούν το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας των μελών του Ινστιτούτου, αλλά και ευρύτερα της συνεργασίας με τα μέλη του ΜΠΣ, καθώς είναι σαφώς το απαύγασμα της συνεργασίας των συμβαλλόμενων προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Η έκδοση αυτών των τόμων αναδεικνύει κυρίως τη δουλειά που παράγεται στα #retreat, στις επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, αλλά και στις οργανωμένες προσπάθειες συμμετοχής των ερευνητών του Ινστιτούτου σε συνέδρια.
Το υλικό από εικοσιεπτά (27) επιστημονικές διαλέξεις, 20 επιστημονικές ημερίδες, 4 σεμινάρια και περί τα 30 βίντεο έχει απομαγνητοφωνηθεί και βρίσκεται στη φάση επιμέλειας, προκειμένου να εκδοθεί σε αυτοτελή τόμο «Διαλέξεων και Ημερίδων».

Με αφορμή την Κρήτη: από το Destination Branding στο Travel Journalism

Η εικόνα κάθε τόπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά του στοιχεία. Η διαφύλαξη και η καλλιέργεια αυτής της εικόνας αποτελεί ή οφείλει να αποτελέσει κεντρικό πρόταγμα για κάθε κοινωνία.Και ποιος τόπος με εντονότερη εικόνα από την Κρήτη!Οι εντελώς ιδιαίτερες πλευρές της Κρήτης, ως τόπου, ως τρόπου ζωής, ως ταξιδιωτικού προορισμού, βρίσκονται στον πυρήνα αυτού του βιβλίου. Βασισμένο στις εργασίες του Crete Retreat 2015, αλλά και συγκεντρώνοντας τη δουλειά 14 ερευνητών, επιχειρεί να αναλύσει τι είναι το place branding και το travel journalism.Οι εικόνες των κρατών είναι αναπαραστάσεις συλλογικών υποκειμένων. Όμως, η διεθνοποίηση της οικονομίας και η ενοποίηση της Ευρώπης, καθώς και οι δυναμικές της παγκοσμιοποίησης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις περιφέρειες και τις πόλεις, οι οποίες ανταγωνίζονται για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.Συνδυάζοντας την ανάλυση με την επίσκεψη ενός τόσο ιδιαίτερου τόπου, το ταξίδι που προτείνει το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ξενάγηση στη λογική του place branding και στην ταξιδιωτική δημοσιογραφία – με αφορμή την περίπτωση της Κρήτης.

Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου

Εδώ και μια δεκαετία παρατηρείται ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών εργαλείων που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας: κοινωνικότητα, εργασία, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, όλες μας οι δραστηριότητες που εμπεριέχουν επικοινωνία – δηλαδή σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής – σταδιακά καθορίζεται και διαμορφώνεται από ψηφιακές τεχνολογίες.Η ζωή όλων μας, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, έχει εγκατασταθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε μια ψηφιακή πραγματικότητα: η εργασία, η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση, η συνολική επικοινωνία, η επαφή με το Κράτος, τα δίκτυα των φίλων, όλη η καθημερινότητα εν τέλει, όλα έχουν εγκατασταθεί στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών. Ακόμη και να ήθελε κανείς να ξεφύγει από αυτήν την πραγματικότητα δεν θα μπορούσε – όμως η ουσία βρίσκεται αλλού: όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι επιλέγουμε τη λειτουργία μέσα από το ψηφιακό σύμπαν.Ενώ όμως στο ξεκίνημά της η ψηφιακή αυτή εποχή είχε περιγραφεί ως ένα εκ φύσεώς του δημοκρατικό, συμμετοχικό και αποκεντρωμένο μέσο (το «Web 2.0»), η Εποχή του Διαδικτύου ταχύτατα αποδείχθηκε ότι λειτουργεί σαν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, με σκληρούς και ανυποχώρητους κανόνες. Οι μεγάλοι του χώρου – η Google, η Apple, το Facebook, η Amazon, η Microsoft: ο ορισμός του ολιγοπωλίου – μέσα από το οικονομικό πρότυπο λειτουργίας τους δεν έχουν μόνο διαμορφώσει με κλειστό τρόπο τη διαδικτυακή πραγματικότητα. Όπως φάνηκε και με την υπόθεση Cambridge Analytica και την πολύκροτη δίωξη κατά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η απογείωση του ανταγωνισμού ήρθε να αγκαλιάσει τον έλεγχο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, στόχος του βιβλίου είναι να συμβάλει, μέσα από μια λεπτομερή ανάλυση του σύγχρονου διαδικτύου, στη δημιουργία ενός θεωρητικού και αναλυτικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει την κριτική κατανόηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διακυβευμάτων των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το βιβλίο βασίζεται στην αρχική έκδοση «Les GAFAM contre l’internet: Une économie politique du numérique (Etudes & controverses)» του Νίκου Σμυρναίου, σε μετάφραση στα ελληνικά της Ελένης Σταματάκη

Εκδοχές της ελευθερίας στη μηντιακή μας πραγματικότητα

Που σχετίζεται η μηντιακή μας πραγματικότητα με το ιδιότυπο εκείνο αγαθό που ονομάζεται “Ελευθερία”; Πώς μπαίνει στην συζήτηση εκείνο που πήγαμε να μάθουμε ως “νέα δημοσιογραφία”;
Στα χρόνια που ζούμε, ο δημοσιογράφος χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό του – ψηφιακή αφήγηση, data journalism, δημοσιογράφος-curator, δημοσιογράφος-entrepreneur – προκειμένου να επιβιώσει από την κρίση, αλλά και από τον βαθύτερο μετασχηματισμό του πεδίου, όπου κινείται. Στα ίδια χρόνια, ο ίδιος ο αναγνώστης/ακροατής/τηλεθεατής χρειάζεται να βρει νέους κώδικες – αντιμετώπιση των fake news, αξιολόγηση της είδησης που του φτάνει μαζί με το σχόλιο, clutter του μηντιακού υλικού.

Στα χρόνια λοιπόν αυτά, το αίτημα της ελευθερίας είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.
Ανάμεσα στην πίεση της αγοράς, την πλαισίωση του νόμου και τη σιδηρά πραγματικότητα του φόβου, η ελευθερία του λόγου παραμένει κεντρικό ζητούμενο.
Για τον δημοσιογράφο, αλλά και για τον πολίτη.

Γραμματισμός στα Μέσα

Δημοσιογραφία, Κοινωνία και Πολιτική στη νέα Ψηφιακή Εποχή

Άλλα Συγγράμματα

Έκδοση «Μιλάμε για την Ελλάδα»

Με καθοδήγηση και ευθύνη του Advanced Media Institute 13 φοιτητές του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» συμμετείχαν με κείμενά τους στην ειδική έκδοση «Μιλάμε για την Ελλάδα», μια ιδέα του Λευτέρη Κουσούλη, σε συνεργασία του Ινστιτούτου, του ΜΠΣ και των Μεταμεσονύκτιων Εκδόσεων.

Έκδοση «Γράψε ένα Μανιφέστο!»

Επίσης με την καθοδήγηση και ευθύνη του Advanced Media Institute 29 φοιτητές του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» συμμετείχαν με κείμενά τους στην ειδική έκδοση «Γράψε ένα Μανιφέστο!», με προτροπή του Λευτέρη Κουσούλη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο, το ΜΠΣ και τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.

Ηλεκτρονικές Εκδόσεις

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΚΤΥΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ‐ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Επικοινωνία

Κείμενα: Βάλια Καϊμάκη, Ζαφείρης Καραμπάσης, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Λήδα Τσενέ, Ματθαίος Τσιμιτάκης

 

Επιμέλεια: Σοφία Ιορδανίδου

 

Η έκδοση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα μια πρώτη εισαγωγή, έναν οδηγό πορείας και ένα εγχειρίδιο οδηγιών για όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τα νέα Κοινωνικά Μέσα που συναποτελούν το Διαδίκτυο, τον Παγκόσμιο Ιστό και το λεγόμενο Web 2.0. Αναφέρεται στην έννοια της δικτύωσης, των δικτύων και ειδικότερα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στην Ιστορία του Διαδικτύου και των νέων Μέσων, αλλά και σε συγκεκριμένους, προβεβλημένους και ευρύτατα χρησιμοποιούμενους ιστότοπους εφαρμογών. Αναλύει τη λειτουργικότητά τους, τη χρήση τους αλλά και την εφαρμογή τους στα γνωστικά αντικείμενα της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας. Το εγχειρίδιο αυτό εκδόθηκε με άδεια χρήσης Creative Commons– έκδοση 3.

e-monographs

Το Advanced Media Institute καθιέρωσε τον θεσμό των e-monographs. Στόχος τους είναι η κάλυψη κενών στην ελληνική βιβλιογραφία και η πιο εύκολη πρόσβαση σε συγκεκριμένα θεωρητικά πλαίσια για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς λόγους.

  1. Τάκας E. (2015) “Τις Πταιει; Γνωσιακές Μεροληψίες στην Απόδοση Αιτιότητας: Οι Στρεβλώσεις στην Ακούσια Χρήση της Αιτιώδους Συσχέτισης. Επισκόπηση Θεωρίας.” Occasional Paper No 1, Λευκωσία: Advanced Media Institute, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πολυμεσικά Υλικά

Πολυμεσικά Υλικά

 

Για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία”, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το σκεπτικό που ακολούθησε κάθε προϊόν ήταν να αποτελεί ολοκληρωμένη ενότητα, για να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Ακολουθούν συνοπτικά τα πολυμεσικά υλικά:

 

  1. Παραγωγή πολυμεσικού υλικού με τίτλο «Storytelling και Επικοινωνία» με τον Βασίλη Μουρδουκούτα.

Στόχος του παρόντος πολυμεσικού υλικού είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τη σύγχρονη τέχνη και τις τεχνικές της εξιστόρησης (storytelling), ήτοι με την τέχνη και τις τεχνικές του να λες μία ιστορία, να αφηγείσαι συμβάντα (φανταστικά ή αληθινά).

Στην αφετηρία της παρουσίασης αναδεικνύουμε τον κεντρικό ρόλο και τη σημαίνουσα αξία της εξιστόρησης (storytelling) ως πρακτικής στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, ξεκινώντας από την προϊστορία και μεταβαίνοντας στα έπη των Βαβυλωνίων και των Ελλήνων. Ο λόγος στον οποίο αποδιδόμαστε σε μία αντίστοιχη καταγραφή και ανάλυση έγκειται στην προσπάθειά μας να αποδείξουμε ότι η εξιστόρηση – είτε ως μυθοπλασία, είτε ως αντικειμενική καταγραφή γεγονότων – αποτελεί αναμφίλεκτα μία πρακτική σύμφυτη της ύπαρξής μας ως ανθρώπινου γένους, καθώς είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπινου είδους να καταλάβει, αλλά και να αποδώσει νόημα στον κόσμο στον οποίο ζει.

Στη συνέχεια αφότου την αποτυπώσουμε σε πολλές φορές λανθάνουσα, μα αναντίρρητα ισχυρή παρουσία των ιστοριών σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, εστιάζουμε την προσοχή μας στα σύγχρονα Μέσα και τις τεχνικές που διαθέτουμε για να φτιάχνουμε και να “λέμε” ιστορίες, αξιοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές. Πρόκειται για πρακτικές θεμελιώδους αξίας, οι οποίες αφορούν ψηφιακά και μη Μέσα, στα οποία γίνεται χρήση των πλέον πρόσφατων τεχνολογικών προόδων και τεχνικών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιοδολόγησης, η οποία υπόκειται και αυτή με τη σειρά της στις νόρμες και τους κανόνες της εξιστόρησης (ύπαρξη αφηγητή, κινούμενη εικόνα και τυπογραφικά στοιχεία, βίντεο, μουσική επένδυση, κλπ.), ενσωματώνουμε και παρουσιάζουμε οργανικά και βαθμιαία τις βασικές αρχές και τα κύρια δομικά χαρακτηριστικά της τέχνης και της τεχνικής της εξιστόρησης, παραδίδοντάς τα με εφαρμοσμένο και συμμετοχικά παιδευτικό τρόπο στη διάθεση του σπουδαστή.

Είδος πολυμεσικού υλικού: Video, κείμενα, φωτογραφίες, παρουσίαση, βιβλιογραφία

 

  1. Παραγωγή πολυμεσικού υλικού με τίτλο «Επικοινωνία και Επιχειρηματικότητα» με τη Λήδα Τσενέ.

 

To πολυμεσικό υλικό με τίτλο “Επικοινωνία και Επιχειρηματικότητα” το οποίο παράχθηκε για το Advanced Media Institute, στο πλαίσιο του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στόχο είχε να περιγράψει με έναν διαφορετικό και πιο διαδραστικό τρόπο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής, αφενός το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα και μέσα στο οποίο καλείται να εργαστεί ο σύγχρονος επαγγελματίας της επικοινωνίας και αφετέρου τρόπους με τους οποίους ο ίδιος μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό του σαν αυτόνομη επιχείρηση-brand (entrepreneurial mindset). Μέσα από συνεντεύξεις με ειδικούς στον χώρο (ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς επιχειρηματίες, δημοσιογράφους-entrepreneurs, ιδρυτές startup κ.α.), συμπληρωματικό υλικό από videos, links και αρθρογραφία, από την εγχώρια και διεθνή σκηνή, ακουμπήσαμε θέματα όπως αυτά της ανάγκης διαμόρφωσης της επιχειρηματικής κουλτούρας, της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας, των χαρακτηριστικών του επιτυχημένου ηγέτη, της σημασίας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 

Είδος πολυμεσικού υλικού: Video, κείμενα, φωτογραφίες, παρουσίαση, βιβλιογραφία

 

  1. Παραγωγή πολυμεσικού υλικού με τίτλο «Δημοσιογραφία, Πολιτική & Νέα Μέσα» με τη Βάλια Καϊμάκη.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ επικοινωνίας και δημοσιογραφίας; Πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε τα δυο αυτά πεδία και πώς εμπλέκεται η πολιτική; Στην πορεία του διαδικτυακού αυτού μαθήματος και με συνοδοιπόρο έναν από τους πλέον γνωστούς και αναγνωρισμένους δημοσιογράφους, τον Παύλο Τσίμα, διερευνούμε αυτήν την πολυσχιδή σχέση, αναζητώντας τα όρια και τους περιορισμούς που θεωρητικά, αλλά και πρακτικά υπάρχουν μεταξύ τους. Αλλά η σχέση επικοινωνίας, δημοσιογραφίας και εν τέλει πολιτικής έχει τις ρίζες βαθιά στην ιστορία, αφού δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και κατ’ επέκταση να αναπροσαρμοστεί, παράλληλα και σε σχέση με την ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων. Σήμερα, στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή, το επάγγελμα του δημοσιογράφου αλλάζει μία ακόμα φορά. Στις μέρες μας μιλάμε για διαδραστικότητα, πολυμεσικά εργαλεία, user-generated content και δημοσιογραφία πολιτών. Το πολυμεσικό αυτό υλικό εξετάζει τις αλλαγές που οι νέες συνθήκες έχουν επιφέρει στο πεδίο της δημοσιογραφίας αλλά και τον νέο ρόλο που καλείται να αναλάβει ο επαγγελματίας.

Είδος πολυμεσικού υλικού: Video, κείμενα, φωτογραφίες, παρουσίαση, βιβλιογραφία.

 

4.Παραγωγή πολυμεσικού υλικού με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και πνευματικά δικαιώματα» με την Κατερίνα Διαμαντάκη και τον Βασίλη Σωτηρόπουλο.

To πολυμεσικό υλικό με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Πνευματικά Δικαιώματα» παρήχθη ως συμπλήρωμα της κλασικής συναφούς βιβλιογραφίας. Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, νομικός επιστήμονας με εμπειρία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η Κατερίνα Διαμαντάκη, επικοινωνιολόγος, ερευνήτρια και διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ επεξεργάστηκαν 5 επιμέρους βίντεο και ένα αρχείο 28 διαφανειών, συμπεριλαμβανομένης και εξειδικευμένης βιβλιογραφίας. Στα επιμέρους βίντεο ορίζεται η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας και περιγράφονται οι ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την κατοχύρωση μιας ευρεσιτεχνίας. Παρουσιάζονται οι διαφορετικές κατηγορίες έργων που προστατεύονται νομικά, περιγράφεται πώς αποκτώνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε ποιες περιπτώσεις δύνανται αυτά τα δικαιώματα να περιοριστούν, καθώς και τα δικαστικά και άλλα θεσμικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο αυτοαπασχολούμενος για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας του. Τέλος, εξετάζονται οι συνέπειες εξάπλωσης της πειρατείας στην ψηφιακή εποχή και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δημοσιογράφων και επαγγελματιών της επικοινωνίας στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Είδος πολυμεσικού υλικού: Video, κείμενα, φωτογραφίες, παρουσίαση, βιβλιογραφία.

 

  1. Παραγωγή πολυμεσικού υλικού με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και Λογιστική» με τους Λεωνίδα Χατζηθωμά και Γιάννη Ταμπακούδη.

Το πολυμεσικό υλικό «Επιχειρηματικότητα και Λογιστική» αφορά το γνωστικό αντικείμενο της επιχειρηματικότητας, των πωλήσεων και της λογιστικής – έκδοσης παραστατικών. Το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες αλλά και νέες απειλές για τους δημοσιογράφους και τους επικοινωνιολόγους. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της υψηλής δημοφιλίας που γνωρίζουν τα μεμονωμένα blogs, αλλά και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προτιμούν πολλές φορές οι χρήστες για την ενημέρωσή τους. Η συγκεκριμένη τάση έχει οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού των μεγάλων πρακτορείων, αλλά ταυτόχρονα έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς δημοσιογράφους και επικοινωνιολόγους να εργαστούν με μεγάλη επιτυχία ως ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιχειρηματίες (freelancers-entrepreneurs). Το παρόν πολυμεσικό υλικό έχει ως βασικό του σκοπό να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και επικοινωνιολόγους που θέλουν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες και να υπερκεράσουν τις απειλές.

Είδος πολυμεσικού υλικού: Video, κείμενα, φωτογραφίες, παρουσίαση, βιβλιογραφία

 

Δημιουργία βάσεων δεδομένων / ψηφιακών βιβλιοθηκών

Το Advanced Media Institute παράγει ψηφιακές βιβλιοθήκες, που εμπεριέχουν συνδέσμους, βιβλιογραφία, video, προτεινόμενες ταινίες και ντοκιμαντέρ αναφορικά με τα πεδία της επικοινωνίας και της νέας δημοσιογραφίας. Το παραγόμενο περιεχόμενο που βρίσκεται στη σελίδα του Ινστιτούτου είναι στη διάθεση όλων των πολιτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περαιτέρω γνώση στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία.

Ψηφιακή βιβλιοθήκη και βάσεις δεδομένων

Το Advanced Media Institute δημιουργεί online βιβλιοθήκη με links & online βιβλιογραφία, videos και προτεινόμενες ταινίες σχετικά με τα πεδία της επικοινωνίας και της νέας δημοσιογραφίας. Το υλικό που παράγεται από το Ινστιτούτο και βρίσκεται στην παρούσα ιστοσελίδα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο και προς την ίδια κατεύθυνση: Ως μια online βιβλιοθήκη βρίσκεται στη διάθεση των φοιτητών για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και του πολίτη που έχει ενδιαφέρον για το δημοσιογραφικό γίγνεσθαι, αλλά και την Επικοινωνία ευρύτερα.

 

Νοέμβριος 24, 2016