Συνέδρια και Ημερίδες

Συνέδρια και Ημερίδες

Το Advanced Media Institute, σφυγμομετρώντας τον παλμό των τοπικών και διεθνών εξελίξεων, διοργανώνει επιστημονικές συναντήσεις, οι οποίες απευθύνονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου της πολιτικής, της επικοινωνίας και των επιχειρήσεων, καθώς και στο ευρύ κοινό. Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων σε σύγχρονα ζητήματα μέσω ανοικτών συζητήσεων.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 1. Ψηφιακή Δημοσιογραφία: απάντηση στην κρίση των Μέσων Ενημέρωσης;

Μπορεί η ψηφιακή δημοσιογραφία να αποτελεί την απάντηση στην κρίση των Μέσων; Είναι η συνεργατική δημοσιογραφία η λύση, η οποία θα αναδιαμορφώσει το δημοσιογραφικό τοπίο; Αυτές οι ερωτήσεις απαντήθηκαν στο πρώτο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Advanced Media Institute με τίτλο: “Ψηφιακή Δημοσιογραφία: απάντηση στην κρίση των Μέσων Ενημέρωσης;”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με το ΜΠΣ “Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου

 1. Δημοσιογραφία, Κοινωνία και Πολιτική στη νέα ψηφιακή μηντιακή εποχή

Στην ψηφιακή μηντιακή εποχή της συνδεσιμότητας και της τεχνολογίας, οι κοινωνικές δυνάμεις συναντώνται και συγκρούονται. Η δημοσιογραφία, η κοινωνία και η πολιτική δεν αποτελούν πλέον πεδία, τα οποία μελετώνται ξεχωριστά. Ποιοι οι κοινοί τόποι των συγκεκριμένων πεδίων; Πώς μπορούν να κατασκευάσουν νέες προσεγγίσεις ερμηνείας του κοινωνικού περιβάλλοντος; Το δεύτερο διεθνές συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στοχεύει στην διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η δημοσιογραφία, η κοινωνία και πολιτική (θα έπρεπε να) δημιουργούν νέα νοήματα, προσεγγίσεις και αντιλήψεις.

Το συνέδριο με τίτλο “Δημοσιογραφία, Κοινωνία και Πολιτική στην ψηφιακή μηντιακή εποχή” οργανώθηκε από κοινού από το Advanced Media Institute, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπου, το “Centre for the Study of Journalism, Culture and Community” του Πανεπιστημίου του Bournemouth (UK) και του  “Laboratory of Research in New Economy and Development” στο Πανεπιστήμιο Hassan II Casablanca (Morocco) με την υποστήριξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Για λογαριασμό του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν πέντε #retreat ετήσιες τριήμερες συναντήσεις φοιτητών/ νεοεισερχομένων/ αποφοίτων και διδασκόντων στην Αθήνα, τον Αγρό της Κύπρου, τη  Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, καθώς και επιστημονικές ημερίδες. Ακολουθούν με χρονολογική σειρά:

 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «Η Κρίση ως πρόκληση για τη Γραφή: Ένας δημοσιογράφος κι ένας λογοτέχνης προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι» με τους Δημήτρη Νόλλα, Νίκο Ξυδάκη και Αντώνη Παπαγιαννίδη (Λευκωσία 27/11/2011).
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «Η έννοια της αλήθειας στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία» με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Κύρτσο, Ρένα Δούρου, Αντώνη Παπαγιαννίδη, Λευτέρη Κουσούλη και Βασίλη Μουρδουκούτα, (Αθήνα, 4-7 Οκτωβρίου, 2012).
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «Το Πολιτικό Σύστημα στην Ελλάδα. Πώς Φτάσαμε Εδώ; Από το Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελευθέρους μέχρι τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος της Αριστεράς με τους Ηλία Νικολακόπουλο, Νίκο Μαραντζίδη, Λευτέρη Κουσούλη, (Αθήνα 29/11/2012).
 1. Κύκλος Δημόσιων Συζητήσεων «Λύσεις Υπάρχουν. Τις Θέλουμε;»

 

Το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τα Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και τις Μεταμεσονύκτιες  Εκδόσεις,  πραγματοποίησε μία σειρά έξι δημόσιων συζητήσεων με τη συμμετοχή γνωστών δημοσιογράφων και επιστημόνων της Επικοινωνίας. Σκοπός των συζητήσεων ήταν η διερεύνηση των λύσεων, οι συνέπειες των λύσεων, και το κόστος τους. Στις συζητήσεις, που διεξήχθησαν στην Αθήνα και στη Λευκωσία, συμμετείχαν πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τις ερωτήσεις έθετε και τις συζητήσεις συντόνιζε η Σοφία Ιορδανίδου.

α.   Λευτέρης Κουσούλης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης «Αντίδραση στις ρίζες της αδράνειας: η παγίδα του κομματισμού, πολιτική συνείδηση/πολιτική συμμετοχή» 05/02/2013.

β.   Γιώργος Κοντογεώργης, Αντώνης Παπαγιαννίδης, «Η διεθνής διάσταση. Τοποθετήσεις και σιωπές: ζούμε σε μονοδιάστατο κόσμο;» 13/03/2013.

γ.   Λευτέρης Κουσούλης, Σταύρος Λυγερός, «Ποιος οδηγεί τη συζήτηση: οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι» 10/04/2013.

δ.   Αντώνης Παπαγιαννίδης, Γιάννης Σταυρακάκης, Γιώργος Καπόπουλος, «Το Ευρωπαϊκό ανήκειν της Ελλάδας: πόσο ριζωμένο είναι;» 14/05/2013.

ε.   Αντώνης Παπαγιαννίδης, Χριστόφορος Σαρδελής, «Η συζήτηση για την οικονομία και η υπόθεση του χρέους: μπορούμε να συμφωνήσουμε;» 12/06/2013.

στ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, Λευτέρης Κουσούλης, Φίλιππος Πάγκαλος, «Πώς μας βλέπουν: Ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα» 03/07/2013

 

 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «Ελλάδα και Κύπρος σε οικονομική, πολιτική και ηθική απόγνωση: Προοπτικές εξόδου» με τους Χαρίδημο Τσούκα, Λευτέρη Κουσούλη, Αντώνη Έλληνα και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη (Λευκωσία, 11/03/2013).
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: #retreat2013: «Κύπρος και Προπαγάνδα», με τους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Γιώργο Κέντα, Μιχάλη Κοντό και Ανδρέα Παναγιώτου (Αγρός, Κύπρος, 4-6 Οκτωβρίου, 2013).
 1. «Η Δημοσιογραφία του ΑΠΚΥ στον Φιλελεύθερο», ημερίδα για το περιεχόμενο του επιστημονικού περιοδικού «δημοσιογραφία» με τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Χαρίδημο Τσούκα και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη (Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2013).
 1. Διεπιστημονική ημερίδα: Η ελευθερία του λόγου, του νόμου ή του φόβου. Η νέα Δημοσιογραφία και οι προκλήσεις της. Συνδιοργάνωση με το Μ.Π.Σ. «Επικοινωνία και Nέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ, το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το περιοδικό «Δημοσιογραφία» (17 Μαρτίου 2014, Αίθουσα Unesco, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: #retreat2014: «Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και Πολιτική στον 21ο αιώνα: Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος;» με τους Παύλο Τσίμα, Βάλια Καϊμάκη, Χρύσανθο Χρυσάνθου, Αντρέα Παναγόπουλο, Δημήτρη Παπάζογλου, Ευθύμιο Σαββάκη, Άρη Δημοκίδη, Λευτέρη Κουσούλη, Βασίλη Μουρδουκούτα και Γιώργο Σκαμπαρδώνη (Θεσσαλονίκη, 3-5 Οκτωβρίου, 2014).
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «Πως Επηρέασε τη Διεθνή Εικόνα της Κύπρου η Τραπεζική Κρίση;» με τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Μιχάλη Περσιάνη, Ανδρέα Ασσιώτη, Γιώργο Παμπορίδη και Γιώργο Κέντα (Λευκωσία 14 Μαΐου 2015). https://www.youtube.com/watch?v=SkzfOCZD1EA
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «CreteRetreat2015: Destination Branding και Travel Journalism». Με τους Σταύρο Αρναουτάκη, Αντώνη Δημητρίου, Παναγιώτη Παπουτσάκη, Σίσσυ Παπαδογιάννη, Αντώνη Παπαγιαννίδη και Βασίλη Μουρδουκούτα (Ηράκλειο, 2 – 4 Οκτωβρίου 2015).
 1. Ημερίδα επιστημονικής διάχυσης: «Πως μας βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι» με τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Στέφανο Στεφάνου, Γιώργο Λιλλήκα, Νιγιαζί Κιζιλκιουρέκ και Χρύσανθο Χρυσάνθου (Λευκωσία 13 Ιανουαρίου 2016).
 1. Προκαταλήψεις και Εθελοτύφλωση στην Οικονομία του 21ου αιώνα. Σειρά διαλέξεων του Κώστα Βεργόπουλου (Λευκωσία 15-16 Απριλίου 2016)

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Επιστημονικές Διαλέξεις και Σεμινάρια

Για τη βέλτιστη σύνδεση της διδασκόμενης ύλης με την αγορά και την άμεση εξοικείωση των φοιτητών με τον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας, διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαλέξεων από γνωστούς επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, με κοινό τους φοιτητές του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ, αλλά και ευρύτερα τη συμμετοχή των πολιτών:

 1. Μαρία Χρυσάνθου «Αρχές διαπολιτισμικής Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας» 30/10/2012.
 2. Πατήρ Νεόφυτος Καράμ «Πολιτισμός στη Ν.Α. Μεσόγειο» 26/11/2012.
 3. Πέτρος Ζαρούνας «ΜΜΕ και πολιτικές/κοινωνικές συγκρούσεις στην Ν.Α. Μεσόγειο» 01/12/2012.
 4. Θόδωρος Θεοδώρου: «Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης» 02/12/2012.
 5. Γιάννης Σταυρακάκης «Πνεύματα της κρίσης: Ηθικοπολιτικές διαστάσεις του οικονομικού πεδίου» 19/12/2012.
 6. Αλέξανδρος Καζαμίας «Οριενταλισμός και Επανάσταση: Η ‘Αραβική Άνοιξη’ στα Δυτικά ΜΜΕ» 17/01/2013.
 7. Γιώργος Παπακυριακού «Τα ΜΜΕ στον αραβικό κόσμο και ο ρόλος τους στις πολιτικο-κοινωνικές διεργασίες» 27/01/2013.
 8. Αντώνης Παπαγιαννίδης, «Κυβερνήσεις, κοινωνία και ειδήσεις» 20/02/2013.
 9. Ντίνος Σιώτης «Η Σχέση της Ποίησης με την Πολιτική» 26/01/2013.
 10. Προβολή της ταινίας «Yellow Channel» του Θωμά Καλλή. Συζήτηση με τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο και Θωμά Καλλή 27/01/2013.
 11. Νίκος Σωτηριάδης «Η τηλεόραση από τη δεκαετία του 1980 στη δεκαετία του 2010» 20/03/2013.
 12. Χριστόδουλος Τζιωνής «Δημοσιογραφία και στρεβλώσεις της ελληνικής γλώσσας» 28/02/2013.
 13. Μαρία Ξενοφόντως, «Στρατηγική Πολιτική Επικοινωνία» 29/03/2013.
 14. Δρ. Ζέτα Μάζου «Ομάδες Εστίασης (Focus Group): «Μεθοδολογία και Λειτουργική Αξιοποίηση Αποτελεσμάτων στον Σχεδιασμό Επικοινωνιακών Εκστρατειών» 7/4/2013.
 15. Μυρσίνη Δογάνη «Ελληνική Οικονομική Κρίση: Ενοχή, Απολογία και Προπαγάνδα στην Μικρού Μήκους Ταινία #Pseudocracy
 16. Ταινία του Πασχάλη Παπαπέτρου «Σουβλάκια σεφταλιά». Συζήτηση με τους σκηνοθέτες / παραγωγούς Πασχάλη Παπαπέτρου, Σταύρο Παπαγεωργίου και Παναγιώτη Καπαρή για τη σχέση της Δημοσιογραφίας με τη Σκηνοθεσία,
 17. Αντώνης Μακρίδης: Πρόεδρος ΕΣΚ
 18. Μυρσίνη Δογάνη «Η ρητορική κατασκευή του φόβου στον δημοσιογραφικό λόγο» 4/12/2013.
 19. Παναγιώτης Τσιλιγιάννης, «Διαχείριση κρίσεων: το σχέδιο, το μήνυμα και διδάγματα προς αποφυγήν», 22 Ιανουαρίου 2014.
 20. «Διερεύνηση των επιδράσεων της οικονομικής κρίσης στα Μέσα Ενημέρωσης, τα κεντρικά Μέσα και τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2014 με ομιλητή τον κ. Ορέστη Τριγγίδη, ειδικό σε θέματα διαδικτυακής πληροφόρησης.
 21. «Οι πιθανές στρεβλώσεις και παρεκτροπές στη δημοσιογραφική κάλυψη των οικονομικών ειδήσεων». Πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2014 με ομιλητή τον κ. Πέτρο Πετρίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Δημοσιογραφίας και Δεοντολογίας.
 22. Ευάγγελος Λιόντζης, «Διαμεσολαβητική Επικοινωνία και καταναλωτής των Μέσων: Μια κοινωνικο ιστορική ανάγνωση της διαμεσολάβησης», 24 Οκτωβρίου 2014.
 23. Δρ. Δήμητρα Ιορδάνογλου, «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη». Τι σημαίνει ηγεσία σήμερα, ποιο είναι το μοντέλο του Ηγέτη στη σύγχρονη εποχή, οι δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη, Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014.
 24. «Η σύγκριση της Δημοσιογραφίας στα συμβατικά και τα διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης». Η διάλεξη και συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2014 με εισηγητή τον Χριστόφορο Παπαστυλιανού, δημοσιογράφο και ιδρυτή της ιστοσελίδας www.paideia-news.com.
 25. «Οι εξελίξεις στη δημοσιογραφική πρακτική». Πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2015 και αφορούσε την εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, της κρίσης των Μέσων και της οικονομίας και της δημοσιογραφικής αφήγησης σε διαφορετικές μιντιακές πλατφόρμες – από τον Χρίστο Καλουντζόγλου, υπεύθυνο του web TV του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων και δημοσιογράφο του Antenna.
 26. Η ακμή και παρακμή και ακμή και παρακμή των οικονομικών θεωριών από τη μεγάλη κρίση του 1929 και μέχρι την κρίση του 2008-2009. Η θεώρηση από εθνικό πρίσμα». Η διάλεξη και συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015 με ομιλητή τον Δικηγόρο/ Δημοσιογράφο/Αναλυτή Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη.
 27. «Σύγχρονο Πολιτικό Μάρκετινγκ» με τον Δρ. Διονύση Πάνο 29/01/2016 & Μέρος Β 8/4/2016.
 28. “Οι αιτιακές σχέσεις ως εργαλείο νοηματοδότησης και αξιολόγησης κοινωνικών φαινομένων” την 1η Νοεμβρίου 2016 με ομιλητή τον διδάσκοντα Επικοινωνίας και ερευνητή του Advanced Media Institute Μάνο Τάκα.
 29. “Πρόσεξέ με: Το διαδίκτυο σήμερα: από τη βιομηχανία της προσοχής στη βιοτεχνία του ενδιαφέροντος” την 26η Οκτωβρίου 2016 με ομιλητή τον blogger και δημοσιογράφο Μανώλη Ανδριωτάκη.
 30. fake news” και παραπληροφόρηση στην εποχή του διαδικτύου” την 21η Δεκεμβρίου 2016 με ομιλητές τον αναλυτή διαδικτύου Μιχάλη Παναγωτάκη και τον καθηγητή δημοσιογραφίας Νίκο Σμυρναίο.
 31. Media Literacy–Βασική προτεραιότητα του Πολίτη” την 2α Δεκεμβρίου 2016 με ομιλητή τον δάσκαλο και ερευνητή του Advanced Media Institute Αντώνη Ζαρίντα.
 32. “Όλα είναι παιχνίδι”: Οι εφαρμογές του gaming στην επικοινωνία και τον πολιτισμό” την 8η Δεκεμβριου 2016 με ομιλητή τον ερευνητή του Advanced Media Institute Αλέξανδρο Χέντον.

 

Σεμινάρια

«Από το χαρτί στη συμμετοχή: εργαλεία και δεξιότητες του σύγχρονου δημοσιογράφου». Τρία εργαστήρια (4ωρα) με τον Νίκο Ξυδάκη και τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, ειδικά για φοιτητές (24 Φεβρουαρίου, 3 Μαρτίου, 17 Μαρτίου 2013)

 • Περιεχόμενο: Προϋποθέσεις, ποιότητα, data mining, ρεπορτάζ. Αφηγηματικές δομές. Μοντάζ. Ομοιότητες – διαφορές περιεχομένου και φόρμας στα διάφορα μέσα. Χρήση οπτικοακουστικών τεκμηρίων και παραπομπών.
 • Facebook. Blogging. YouTube. Flickr. — Privacy, Αυτολογοκρισία, Όρια επαγγελματία-ερασιτέχνη
 • Τρόποι συνύπαρξης μικτών πλατφόρμων: Χαρτί και ψηφιακά. Δομές ρεπορτάζ. Feature story. Ανάλυση-άρθρο. Σχόλιο. Επιφυλλίδα. Χρονογράφημα. Αρχισυνταξία, οργάνωση περιεχομένου, ροή.

Ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά τους ομιλητές και συμμετέχοντες στα σεμινάρια, τους προσκεκλημένους επιστήμονες, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το κοινό το οποίο εμπλούτισε με την παρουσία και τις παρεμβάσεις του τις συγκεκριμένες δράσεις.

 

Νοέμβριος 24, 2016