Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) «ταξιδεύει», για προβολή και συζήτηση, το ντοκιμαντέρ Ίχνη που αναζητά τα ίχνη των αγνοουμένων στην Κύπρο, ένα θέμα που εδώ και 45 χρόνια «παραμένει άλυτο» , όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου Σοφία Ιορδανίδου που υπογράφει την έρευνα και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ.
Έτσι, μετά τις επιτυχημένες sold out προβολές στo 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη και τις πολυσυζητημένες προβολές του στην Κύπρο, το ντοκιμαντέρ, σε σενάριο του ‘Αρη Χατζηστεφάνου και σκηνοθεσία του Θάνου Τσάντα, μπορούν να το παρακολουθήσουν και οι Αθηναίοι.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα Συνεδρίων. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συνομιλητές τον Σωτήρη Ριζά, διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, τη Μαρία Γαβουνέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, και την υπεύθυνη Έρευνας και Παραγωγής, τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο και τη Σοφία Ιορδανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ στο Πρακτορείο η Σοφία Ιορδανίδου σημειώνει: «Είναι ένα θέμα που καίει, εκατοντάδες οικογένειες συνεχίζουν να ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Θεωρήσαμε να αναδειχθεί για άλλη μια φορά το θέμα ως αποτέλεσμα πολέμου ή παράνομης εισβολής μιας τρίτης χώρας σε μια δεύτερη πρώτη χώρα. Και ένα πρόβλημα το οποίο επαναλαμβάνεται και παραμένει άλυτο».
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει προσωπικές ιστορίες, όπως αυτή της αδελφής του Χρήστου Καρεφυλίδη, μας λέει η Σοφία Ιορδανίδου, «που επί 25 χρόνια ψάχνει και κάνει τη δουλειά της διερευνητικής επιτροπής των αγνοουμένων, ο φάκελος του οποίου παραμένει σχεδόν άδειος μέσα στην Επιτροπής, ενώ η ίδια, η Μαρία η Καρεφυλλίδη, έχει καταφέρει να ανακαλύψει πράγματα πολύ σημαντικά: ότι ο αδερφός της δεν ήταν αγνοούμενος, ήταν αιχμάλωτος πολέμου».
Το θέμα, προσθέτει η κυρία Ιορδανίδου, είναι οι αγνοούμενοι της Κύπρου αλλά παράλληλα και τα αγνοούμενα κειμήλια της Κύπρου.
Συγγενείς των αγνοουμένων, δημοσιογράφοι και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό επαναφέρουν και αναλύουν το ζήτημα των Αγνοουμένων. Δείχνουν ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει. Υπογραμμίζουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας που εξακολουθεί να μη διευκολύνει την ιστορική έρευνα για τον εντοπισμό των Κυπρίων στρατιωτών και πολιτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Αναδεικνύουν την υποχρέωση των διεθνών οργανισμών να πιέσουν την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της. Υπενθυμίζουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες της κυπριακής πλευράς που, στο όνομα της συμφιλίωσης, δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση, ώστε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, παράλληλα με τους αγνοούμενους, αναδεικνύεται η περιπέτεια των αρχαίων και θρησκευτικών κειμηλίων που εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν ή πουλήθηκαν στο εξωτερικό με ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων.
Στο ντοκιμαντέρ Ίχνη εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι εξής: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης (δικηγόρος, κοσμήτορας Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Χρήστος Αλεξάνδρου (ιστορικός), Μαρία Καρεφυλλίδου (αδελφή αγνοουμένου), Κώστας Κατσαρός (νομικός σύμβουλος Αρχιεπισκοπής), Γιασεμί Σενέρ Λεβέντ (τουρκοκύπριος δημοσιογράφος), Αλφρέντ Μωρίς Ντε Ζάγιας (νομικός, ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ), Ανδρέας Παράσχος (δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας Η Καθημερινή Κύπρου), Δρ. Δέσποινα Πηλείδου (Έφορος Αρχαιοτήτων, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου), Κυριάκος Κολοβός, (υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας).
Πηγή: amna.gr/Γιώργος Κουβαράς