Ο Βαγγέλης Πλάκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Διοίκηση Επιχειρήσεων-Οργανισμών. Παρακολούθησε προγράμματα εξειδίκευσης στην Διοίκηση ΜΜΕ και την Πολιτική Επικοινωνία.

Από το 1996 εργάζεται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης Ειδήσεων στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 και πολιτικός συντάκτης στο MyPortal.gr. Συντονίζει τις δράσεις του Think Tank Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ).

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο Μορφωτικό Ίδρυμα της οποίας διετέλεσε μέλος του Δ.Σ.

Έχει γράψει τα ιστορικά δοκίμια «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. 60 χρόνια μετά» και «Το χωριό που νίκησε το θάνατο. Η ιστορία της κατολίσθησης του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας», το οποίο έχει γυριστεί και Ντοκιμαντέρ. Επίσης έγραψε τα πολιτικά βιβλία «Οι αγωνίες της Μέσης Πολιτείας και η πολιτική δίχως γωνίες» και «Η νέα μεταπολιτευτική Πολιτεία» καθώς και τον Οδηγό Προεκλογικής Εκστρατείας «Εκλογές στην Πράξη. Τα βήματα για μια εκλογική νίκη».

Εκδίδει και επιμελείται από το 2007 την ετήσια έκδοση «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και είναι ο διοργανωτής του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης» υπό την αιγίδα του ΕΛΙΝΕΚΑ.